Felen med att eftersträva en "Multi-bagger"

 Att ett innehav i portföljen ska bli en "multi-bagger" är någonting många investerare eftersträvar. Det finns dock en aspekt kring detta som skaver hos mig och som jag tycker det behövs lite nyans kring, något jag har tänkt på efter egna erfarenheter. Låt oss illustrera detta med ett exempel:


Du köpte 2016 100 aktier i ett bolag för 100 kr styck, till en kostnad av 10 000 kr. Fem år senare, under 2021, efter en turbulent resa, står priset i 1000 kr. Du är själaglad, då ditt innehav gått upp med 900 %, och på så vis blivit en "ten-bagger" för dig och gjort dina 10 000 kr till 100 000 kr. Du funderade ibland på att öka på din position i bolaget vid sättningar, men eftersom du kände att bolaget skulle kunna bli din första eftersträvade "ten-bagger" struntade du i det. Du släpper tanken, är mycket nöjd och säljer av hela ditt innehav.

Låt oss undersöka hur det också skulle kunna ha gått ifall du varit lite mer aktiv.

Du köpte 2016 samma 100 aktier i bolaget för 100 kr styck, till en kostnad av 10 000 kr. Efter ett år har aktien redan dubblats och står i 200 kr, men eftersom du läste på om bolaget och ansåg att det fortfarande var billigt köper du ändå 10 nya aktier till en kostnad av 2000 kr. Under resans gång köper du sedan 20 nya för 150 kr styck, 10 nya igen för 300 kr styck, 20 nya igen för 500 kr styck samt 10 nya för 800 kr styck. Du äger alltså nu totalt 170 aktier, och genomsnittliga priset du betalat blir ungefär 212 kr.



Din totala avkastning, med det högre genomsnittliga priset blir nu istället ungefär 372 %, vilket jämfört med de 900 % du skulle haft i det första exemplet kanske känns som ingenting. Du har dock i detta exemplet en större mängd aktier men du har såklart också betalat för dessa. Just i detta exemplet har du betalat 36 000 kr och ditt innehav är nu värt 170 000 kr, alltså är din avkastning mätt i kronor 134 000 kr. 

Exemplet kanske är något oklart, men poängen är att du inte bör stirra dig blind på ditt GAV. Att fortsätta öka i ett innehav som gått upp är väldigt svårt, men blir ofta, utifrån min erfarenhet, en bättre affär än att fortsatta öka upp i innehav som går ner. Om du verkligen hatar att se ditt GAV öka så kan du se det som att din ursprungliga position fortfarande är intakt, och att du helt enkelt tar fler positioner i samma innehav.

Din ursprungliga position kommer, i vårt exempel, ändå vara "upp 900 %", medan de du köper därefter kommer ha gett dig en mindre procentuell avkastning relativt den första. Det som dock spelar roll är att du tjänar mer pengar i faktiska kronor, och inte höga procenttal på en låg summa pengar.


Att eftersträva höga procenttal kan enligt mig vara ödesdigert. Ja, du kan kanske om 20 år visa upp ett innehav som har gått upp flera tusentals procent, men vad hade istället kunnat hända ifall du under alla dessa år, förhoppningsvis kanske även ibland vid väl valda tider, ökat ditt innehav? Ett bra bolag och dess aktie kan förändra ditt liv, men endast om du tillåter det att bli så!


Mvh!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Räntekostnader i Catellas fastighetsfonder

 Hej allihopa! Tänkte skriva lite om räntekostnader osv nu när det är en het potatis. Nedan är Catellas största fonds(Catella Wohnen Europa)...