Catella säljer PAM i Frankrike

 Catella har sålt delar av sin property asset mangement verksamhet i Frankrike(Catella Asset management SAS). För detta får man betalt 154 mkr vilket kommer innebära en resultateffekt på 122 mkr som redovisas under det första kvartalet.

Dotterbolaget, som man äger 50,1 % av, hade ett förvaltat kapital på 14,8 Mdr kr. Man får alltså betalt ungefär 2 % av AUM, vilket jämfört med EQT:s köp av Exeter för några dagar sedan känns lite lågt. 

Det nämns i pressmeddelandet att man redan utreder nya möjligheter för PAM i Frankrike, samt att man även har kvar verksamheter(Hospitaly och Logistics). Vidare nämns det också att man utvärderar möjligheter "som passar Catellas affärsmodell samt kultur- och tillväxtambitioner". En känga till den sålda verksamheten? Vem vet.

AUM-multipeln känns som sagt låg, och de enda siffror utöver AUM vi har att gå på är från år 2019:s årsredovisning, där bolaget genererade intäkter respektive vinst på 83 mkr och 11 mkr. Dessutom sjönk både omsättning och vinst något  från år 2018 till år 2019. 

Jag blev konfunderad av transaktionen som minst sagt är luddigt förklarad i min mening. Å andra sidan är det inget att oroa sig över och i sådana här fall får man nog helt enkelt bestämma sig för att lita på ledningen och inse att om Catella väljer att sälja ett dotterbolag finns det förmodligen anledningar till det. 

T.ex skulle det kunna vara så att PAM-verksamheten i Frankrike som man nu sålt är mindre lönsam än resten av PIM, vilket i sådana fall skulle kunna få upp marginalen för hela PIM. Vi får helt enkelt se, men jag hoppas iallafall på lite mer information från bolaget vid presentationen nu senare i februari.

Mvh

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Räntekostnader i Catellas fastighetsfonder

 Hej allihopa! Tänkte skriva lite om räntekostnader osv nu när det är en het potatis. Nedan är Catellas största fonds(Catella Wohnen Europa)...