Catella Q3 2021

 Hej!

Idag kom Catellas Q3-rapport och jag tänkte skriva några rader om detta, mest för att samla tankar. 

I stort sett var det som förväntat, PIM presterade bra siffror justerat för försäljningen av Grand Central förra året. AUM var flat mycket pga avslutade mandat för Tre Kronor i Sverige samt ett uppdrag i Frankrike, medan fonderna växer på bra. Tråkigt att det inte verkar varit någon perfa-fee inbakad i uppdraget för Tre kronor..

Posivt att PIM kan prestera EBIT på 57 m i ett kvartal utan några större exits/perfa fees. Jag tycker detta visar väl vart affärsområdet är påväg. 


Under en ganska stor del av Q&A vid conf-callet diskuterades Catellas skattesituation och hur den skulle förbättras. Ledningen är lite förtegen kring på vilket sätt detta ska ske men jag tror det handlar om klumpen underskottsavdrag uppgående till ungefär 1300 Mkr som inte ligger på balansräkningen i nuläget. Under förra året och detta  gjordes omstruktureringar inom PIM i Tyskland där nu 10 % (?) av CREAG ägs direkt av Catella AB istället för Catella Property Fund Management samt förändrat ägande av CRIM som nu ägs av CRIM holding som i sin tur ägs av CPFM som äger de flesta bolag inom PIM. 

Sammantaget TROR jag (viss del spekulation) att mycket av detta görs för att kunna utnyttja de underskottsavdrag som finns i koncernen. Jag kan också tänka mig att de svenska investeringarna inom Principal Investments kan komma att nyttjas mot underskottsavdrag? Som kanske hörs är detta till viss (stor?) del spekulation men det känns som att något är på gång någonstans här. Bifogar lite bilder på temat och avslutar här. 

Mvh

Noterade också att det nu i Q3 inte längre nämns något om några underskottsavdrag, vilket kanske både kan tala emot och för att något är på gång med dessa?





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Räntekostnader i Catellas fastighetsfonder

 Hej allihopa! Tänkte skriva lite om räntekostnader osv nu när det är en het potatis. Nedan är Catellas största fonds(Catella Wohnen Europa)...