Catella Q1 2021

Tänkte ge mig på en kort summering av Catellas senaste kvartalsrapport.

Allmänt

Som helhet är jag fortsatt positiv, men det finns såklart irritationsmoment men även positiva delar.

Banken tar återigen längre tid än man tidigare trott, vilket såklart är väldigt irriterande. Det känns som att man har sagt "snart" nu i 2 år. Tålamodet blir mindre men kan inte på något sätt motivera att lämna innehavet. Sunk cost fallacy? Vem vet.

Bolaget dröjer även med principal investments som ett helt rapporterat eget segment fram till Q2 istället för nu i Q1. Man presenterar dock en utökad tabell, som är uppskattat, som kan indikera på de faktiska värden som finns på Catellas balansräkning. Dessa skiljer sig åt i stor grad från vad Catella själva investerat i projekten samt i vissa fall vad de är bokförda till i balansräkningen. Jag antar att de olika project management-delarna, där den tyska vad jag vet är den största, även kommer inkluderas i det nya affärsområdet Principal(inte Principle) Investments





Bolaget har beslutat, efter utgången av Q1, att lägga ner IPM. Klart positivt långsiktigt, då det som återstår är 3 fastighetsinriktade affärsområden: Corporate Finance, PIM, samt Principal Investments. Kostnader för detta kommer att tas i Q2 men i det långa loppet är detta brus.

Kassan uppgår nu till hela 2,2 Miljarder(inkluderar de ungefär 350m i Catella bank) men likväl en enorm summa, speciellt i förhållande till börsvärdet på drygt 2,6 Mdr. Detta är såklart delvis drivet av den större obligationen som man nu tagit upp på 1250 mkr och löst in den gamla på 750. Jag antar att bolaget ser möjligheter på projektsidan där dessa kommer att investeras, t.ex i de olika logistikprojekt man nyligen presenterat som nu är 3 till antalet.

Corp

Corpen presterar negativt rörelseresultat och kraftigt lägre intäkter men överlag ingenting att oroa sig över i min mening. Q1 är säsongsmässigt svagt och så även detta år. Stora transaktioner förra året som gjorde comps svåra. Man nämner att Residential Advisory i Frankrike presterar väl och man har även tagit beslut(från senaste ÅR) att förvärva aktier i bolaget (Catella Residential partners SAS, antar jag). Detta har man inte gjort ännu och är heller inget man har kommunicerat utåt mer än i ÅR, vad jag vet. Catella äger för närvarande 66 % av bolaget, det är oklart hur stor andel man tänker förvärva. Residential Partners växte ungefär 20 % 2019-2020 och presterade en vinstmarginal på ungefär 12,8 %. 

PIM

PIM växte viktigaste mätetalet förvaltat kapital med 7,1 Mdr kr Q on Q (justerat för PAM i Frankrike), vilket jag ser som en väldigt stor siffra. Flera fonder växer på fint vilket också attraherar inflöden. Intäkterna är slagiga både inom PF och PAM men man levererar stabila 28 Mkr i rörelseresultat. I andra kvartalet kommer en ganska fet performance fee från CER vilket nog kan ge ett fint rörelseresultat.

"We have exited loss-making operations", nämnde man i Conf-callet och tror här man menar PAM i Frankrike som man nu sålt. Positivt i sådant fall och jag antar att det gjordes av rätt anledningar även om man såklart inte vill se att PIM minskar förvaltat kapital. 


Sammantaget är det väl inte särskilt mycket som förändrats, förutom att Catella nu äntligen(!!!) efter IPM och banken(snälla) är helt borta kommer vara helt fokuserat på fastigheter. Ser fram emot den dagen!

Mvh


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Räntekostnader i Catellas fastighetsfonder

 Hej allihopa! Tänkte skriva lite om räntekostnader osv nu när det är en het potatis. Nedan är Catellas största fonds(Catella Wohnen Europa)...