Uppdatering JLT

 Hej!


JLT har kommit med sin rapport för det första kvartalet och eftersom jag tidigare lagt ut någon typ av "preview" för det första kvartalet efter 2021 års bokslutskommuniké tänkte jag att en uppdatering är på sin plats.


Omsättningen i kvartalet ökade med smått otroliga 60 %, vilket var mer än jag vågat tro på tidigare. Den kraftigt ökade omsättningen som berodde till viss del påatt kraftigt konkurrensutsatta större ordrar levererades under kvartalet vilket även gjorde att bruttomarginalen minskade till cirka 37 % från tidigare 43. Även den globala komponentbristen uppges ha påverkat bolagets bruttomarginal negativt i kvartalet. Dollarn borde ha påverkat bruttomarginal positivt i kvartalet men detta är inget som nämns i rapporten. Genomförda prisökningar nämns som ett sätt att mitigera de ökande komponentpriserna/bristen, och uppges ha något släpande effekt.



Överlag ökande kostnader, bland annat på grund av kraftigt ökande orderintag, gjorde att även personalkostnader ökade relativt kraftigt. EBIT hamnade totalt sett på något blygsamma 3.2 M jämfört med 2 M förra Q1. 


Förbetalda serviceavtal som skuldförts uppgick vid utgången av Q1 till 19,6 M SEK, vilket mig veterligen är ett nytt rekord. Dessa serviceavtal betalas i förväg, blir en skuld på balansräkning som sedan återförs som intäkter under serviceavtalets tid. Positivt att detta fortsätter växa vilket även ger en kudde i sämre tider samt positivt kassaflödesmässigt att de förbetalas.


Mjukvaruprodukten utvecklas fortfarande och beräknas lanseras i slutet av året.


Orderstocken uppgick vid slutet av kvartalet till 46,7(!!!) M sek jämfört med 15,4 M sek föregående år.


Komponentbrist förväntas fortsatt vara en "major challenge" för bolaget. Med en något normaliserad bruttomarginal och med en något lägre tillväxt än nu i det första kvartalet kan det bli trevliga vinster för helåret. Situationen är dock såklart fortsatt oklar sett till hur komponentbristen kan påverka bolaget.


Ägarbilden är också trevlig. Grundare och styrelseledamot Jan Olofsson äger drygt 29 %, medan Grenspecialisten äger strax över 10 % och Alcur strax under 10 % ifall jag kommer ihåg rätt. Att ha både Grenspecialisten och Alcur i ägarlistan ser jag som ett kvalitetstecken. Båda dessa sitter även i valberedningen. Har även för mig att vid rallyt upp emot 10 kronor ökade Alcur kraftigt, menar alltså att det var de som påverkade och puttade upp priset något. De lade sig under 10 %, kanske för att inte behöva flagga, vilket möjligtvis hade varit något kursdrivande.




Bolaget är enligt mig enorm kvalité men det är fortfarande ett litet innehav. Bolaget har stor nettokassa med 0 (!) räntebärande skulder. Funderar på att öka positionen.


Mvh

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Räntekostnader i Catellas fastighetsfonder

 Hej allihopa! Tänkte skriva lite om räntekostnader osv nu när det är en het potatis. Nedan är Catellas största fonds(Catella Wohnen Europa)...