Catella European Residential

Catella European Residential är Catellas största tyska fastighetsfond inom viktigaste affärsområdet PIM.

Fonden har, till skillnad från de flesta andra av Catellas fastighetsfonder, performance fee. För just CER är performance feen 25 % av avkastningen över 6 % fonden presterar. För närvarande ligger priset på 15,7 EUR per andel jämfört med 15,00 EUR i början på fondens räkenskapsår, som är maj-april. Det finns alltså fortfarande tid för ytterligare performance. Utöver utvecklingen av priset har även en stor utdelning gjorts i början på augusti förra året på 0,4 EUR per andel, som även måste räknas in i avkastningen, som summerar till 7,3 % än så länge för innevarande räkenskapsår.






25 % av avkastningen över 6 % skulle i så fall bli 25 % av 1,3 % av fondens AUM(räknat vid senaste månadsrapportering) enligt min uppfattning är ungefär 1,5 miljarder EUR. Givet detta skulle en performance fee, ifall nuvarande avkastning står sig, bli ungefär 50 m SEK.

Värt att beakta är att förra räkenskapsåret var fondens performance hela 9,1 %, alltså betydligt högre än nuvarande 7,3 % för innevarande år. 

Utöver rena förvaltningsavgifter samt dessa performance fees tas andra avgifter ut, bland annat för köp och sälj av fastigheter. 

Hoppas att inlägget har gett någon relevant insikt och jag reserverar mig såklart för eventuella räknefel eller saker jag missförstått.

Mvh



Uppdatering: 




Ytterligare uppdatering:
Börjar närma sig fondens sista dag för räkenskapsåret och vi har fått ännu ett uptick på utvecklingen. 7,8 % ligger utvecklingen på just nu, efter hur jag har räknat på det. Jag har dock märkt att detta inte stämmer helt med utvecklingen Catella presenterar i fondens månadsbrev, den verkar vara ännu något högre.














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Räntekostnader i Catellas fastighetsfonder

 Hej allihopa! Tänkte skriva lite om räntekostnader osv nu när det är en het potatis. Nedan är Catellas största fonds(Catella Wohnen Europa)...