Catella APAM

 Hejhej bloggen.


Sedan Catella förvärvade APAM (2018?) har jag över åren ibland funderat på hur bolaget presterar "standalone", då det inte särredovisas utan redovisas under asset management i PIM. Man särredovisar dock vissa dotterbolag som inte ägs fullt ut i årsredovisningen, men APAM har inte varit inkluderat där.


På grund av detta ville jag försöka kolla upp hur verksamheten har utvecklats genom åren, och kul då att den senaste årsredovisningen för bolaget precis hade kommit ut!






Här ovanför en väldigt enkel bild av jämförelse mellan 2021 och 2020. Omsättningen växte alltså 44 %, medan administrativa kostnader växte 27 %. Operating profit minskade kraftigt men tydligt är att den väldigt kraftiga vinsten 2020 är starkt driven av "other operating income", som vi kan tänka oss är en kraftig performance fee eller ett projekt sålt med kraftig vinst där bolaget saminvesterat. Återkommer till detta senare. Ifall vi helt exkluderar "other operating income, blev EBIT ungefär 1 M Pund, och EBIT-marginal cirka 17%. Samma siffror för 2021, alltså även här exkluderat other operating income, ger en EBIT på ungeär 2,25 M Pund med en EBIT-marginal på 26,8 %. En kraftig förbättring. 


Längre ner hittar vi lite förtydliganden gällande var omsättningen kommer ifrån, vilket är välkommet.




Samt även förtydligande av other operating income bl.a:




Vilket bekräftat tesen av en kraftig vinst, vid t.ex saminvestering.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Räntekostnader i Catellas fastighetsfonder

 Hej allihopa! Tänkte skriva lite om räntekostnader osv nu när det är en het potatis. Nedan är Catellas största fonds(Catella Wohnen Europa)...