Förvärvsspekulation Catella

Catella hade i senaste rapporten någon rad skriven i VD-ordet relaterat till förvärv, vilket såklart gör att kuggarna börjar röra på sig i huvudet. Ett bolag jag då direkt kom att tänka på var AREIM. Areim, som står för Andersson Real Estate Investment Management, är ett svenskt bolag verksamt inom fondförvaltning(av fastighetsfonder), fastighetsutveckling samt rådgivning, allt relaterat till fastigheter så vitt jag förstår det. 

Areim verkar främst vara inriktade på mer value-add, vilket ofta kan vara fastigheter med någon typ av problem som behöver åtgärdas. Avkastningen i detta segment kan naturligt vara högre än vanlig core/core plus men risken är såklart även också högre.




Areim har hittils startat fyra fastighetsfonder, Areim I, II, III och IV med successivt större kapitalbas rest, där den senaste reste 685 M EUR 2019. Detta måste ändå sägas vara en stor pjäs. 




De äger även en separat verksamhet som utvecklar och driver private equity-fonder fokuserade på bolag inom infrastruktur. Förvaltat kapital uppgår i denna del till 18 Mdr Kr, med 10 av dessa redo för investeringar, sägs det på hemsidan. Det låter generellt väldigt långsiktigt och väldigt hållbart. Stora pensionsfonder kan säkert vilja placera mycket kapital i liknande strukturer, vilket även kan öppna dörrar till andra fonder. 








Anledningen till att Areim ens finns i mitt huvud är att grundaren av Areim, Leif Andersson, sitter i styrelsen för Catellas största ägare, CA-gruppen. Julia Mejegård, verksam inom investments på Areim, sitter i styrelsen för CA fastigheter, CA-gruppens fastighetsbolag.


Med anledningen av de underskottsavdrag som finns i Catella, som VD förtydligade under senaste conf-callet endast kan användas av över 90 % ägda svenska bolag, känns det troligt att de främst ämnar att köpa svenska bolag för att på sikt kunna utnyttja mer av dessa. Som jag tror jag nämnt tidigare är det förmodligen också pga detta Catella avser att etablera en större verksamhet i Sverige, bl.a property funds.


Areim är dessutom ett relativt litet bolag.


Inlägget är långt ifrån klart men jag publicerar ändå hihi. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Räntekostnader i Catellas fastighetsfonder

 Hej allihopa! Tänkte skriva lite om räntekostnader osv nu när det är en het potatis. Nedan är Catellas största fonds(Catella Wohnen Europa)...